Bootstrap Nedir ve Nasıl Kullanılır?
İçindekiler
Web sitesi tasarımlarının başarılı kabul edilmesi için bazı özellikleri taşımaları gerekmektedir. Profesyonel anlamda yapılacak web sitesi tasarımlarında aranacak en önemli özelliklerden biri sitenin tüm cihazlarla uyum içinde çalışması olmaktadır. Bundan dolayı da responsive design adı verilen ve duyarlı tasarım olarak açıklanabilen bütün cihazlarla uyumlu tasarım için gerekli olan teknolojiye Bootstrap adı verilmektedir. Bootstrap Nedir ve Nasıl Kullanılır? Merak edilirken bu teknolojinin kullanıldığı web sitelerinin ne olduğunun da anlaşılması yerinde olacaktır.
Bootstrap Nedir?
Bootstrap, twitter tarafından geliştirilen ve açık kaynak kodlu bir kütüphane olarak da bilinen bir uygulamadır ve tasarım modellemesi yapmak amacı ile kullanılmaktadır. Web sitesi için gerekli olan birçok öğe vardır ve bunlardan bazıları; etiketler, bilgi metinleri, grafikler, iconlar ya da sayfalandırma modülleridir. Bunlar birer tasarım öğesidir ve web sitesinin içerisinde yer almaktadır. Bootstrap kullanıldığında bu tasarım öğeleri ile responsive tasarım mümkün hale gelir.
Web sitesi tasarlamaya karar verdiğimizde Bootstrap kullanarak tablet, telefon ya da masaüstü bilgisayarlar da dahil olmak üzere her türlü ekran için web sitemizi ayarlanabilir hale getiririz. Responsive anlamına gelen bu tasarım işlemi ile ücretsiz ve açık kaynak kodlu bu uygulamadan yararlanılabilmektedir.
Birçok tarayıcıda problem çıkarmadan çalışan Bootstrap elemanları, olduğu gibi alınarak kullanılmadığında kişiye özel responsive tasarım gerçekleştirmek oldukça kolaydır. Açık kaynak kodlu bir sistem olması Botstrap’ın en önemli özelliklerinden biridir ve bu durum kullanıcı açısından avantaj yaratmaktadır. Bootstrap Nedir sorusuna bu açıklamalar ile cevap vermiş olabiliriz.
Bootstrap’ın Özellikleri Nelerdir?
- Bootstrap açık kaynak kodludur
- Kullanıcı ihtiyaçları düşünülerek hazırlanmış hazır tablolar, butonlar, açılan menüler ve bunun dışında birçok özelliğe sahip olarak sunulmaktadır
- CSS kodları sayesinde hazır olarak sunulan objelere kullanıcı müdahalesine izin verilir ve bu şekilde web sitesinin kişiselleştirilmesi mümkün hale gelir
- Bootstrap, grid sistemine sahiptir. Izgara sistemi anlamına gelen bu durum sayesinde web sitesi yapmak basitleştirilmiştir.
- Grid sistemi adı verilen uygulamada web sayfası ızgara şeklinde bölümlere ayrılabilir ve kullanıcı bu alanlara müdahale edebilme şansına sahip olur

Web Sitesi ve Bootstrap İlişkisi
Kişi ya da kurumların internet ortamlarında yer almaları gerektiğinde web sitelerine ihtiyaçları olmaktadır. Web Sitesi Nedir? Öğrenildiğinde Bootstrap Nedir uygulamasına neden gerek duyulduğu daha iyi anlaşılabilecektir. Ürün ya da hizmetlerin tanıtımı veya pazarlanması bu ortamlarda mümkün olurken firmalar açısından işletmenin sanal mağazası olarak web sitelerinden söz etmek mümkündür.
Web sitesi aracılığı ile firma ya da şahıslar temsil edildiklerinden dolayı site tasarımında dikkate alınması gereken unsurlar vardır ve ziyaretçi trafiği bu hususlar dikkate alındığında artmaktadır. Bundan dolayı web sitesi tasarlamak önemli bir çalışmadır.
Web siteleri dijital dünyaya ait unsurlardır ve her geçen gün gelişmekte ve yaygınlaşmaktadır. Site içeriğinin kalitesi bir web sitesi için oldukça önemlidir ve bu alanda yapılan SEO çalışmalarının da önemi göz ardı edilmemektedir. Web siteleri metin tabanlı olabilirken görsel unsurlar da bu sitelerde kullanılan malzemelerdir.
Web sitesinin istenilen başarıyı elde etmesinde birçok çalışmanın birlikte yapılması ile sonuç alınabilmektedir. Kullanıcılar bir web sitesine ulaşmak istediklerinde sorunsuzca bu işlemi tüm cihazlardan yapabilmelidir.
Cep telefonu, bilgisayar ya da tablet kullanımı sırasında web sitesinin adresine sorunsuzca ulaşmak müşteriler açısından oldukça önemlidir ve site sahibi bu sayede istediği başarıyı yakalama şansına sahip olur.
Ziyaretçi trafiğine sahip olmayan bir web sitesi istenilen başarıyı elde edememiş demektir. Bundan dolayı da hedef kitle ve potansiyel müşterilerin mal ve hizmet almak için web sitesine sorunsuz bir şekilde ulaşması gerekir.
Hazırlanan web sitelerinin tüm ekran boyutları ile uyumlu olması için bazı çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bu çalışmalardan biri de Bootstrap aracılığı ile gerçekleştirilir. Web sitesinin bozulmadan tüm ekran boyutlarına uygulanması için açık kaynak kodlu bu kütüphaneye gereksinim duyulmaktadır.
Bootstrap Nasıl Kullanılır?
Bootstrap web sitesine giriş yapıldıktan sonra Compiled CSS and JS bölümünde yer alan Download butonu tıklanmalıdır. Rar dosyası indirildikten sonra bu dosyadaki klasörün çalışma dosyasına ilave edilmesi ve get started butonuna tıklanması gerekmektedir. Sonrasında karşılaşılan sayfada yer alan starter template yazısının altındaki kodların kopyalanması ve çalışılan metin editörüne yapıştırılarak işlemin tamamlanması gerekir. Chrome üzerinde oluşturduğunuz HTML sayfalarını görüntüleyebilirsiniz. Bu yazılımızda Bootstrap Nedir, Bootstrap Nasıl Kullanılır sorularına cevap vermiş olduk. XAMPP ile Localhost WordPress Kurulumu Nasıl Yapılır? konusundaki diğer makalemize göz atabilirsiniz.