WordPress Domain Değiştirme
İçindekiler
Çeşitli nedenlere bağlı olarak WordPress domain değiştirme işlemi yapılmak zorunda kalınır. Bu nedenler arasında marka ismi değişikliği, domain uzantı değişikliği gibi etmenler söz konusudur. WordPress Domain Değiştirme gerekli olduğunda yapılması gereken bazı işlemler söz konusudur.
Domain değiştirme işlemi yapıldığında eski WordPress sitesindeki verilerin de yeni domaine’e aktarılması gerekebilmektedir. Bu durumda da yapılması gerekenler arasında öncelikli olarak yedekleme işlemi gelir. Php dosyaları dışında veri tabanı yedeği de alınması gerekmektedir.
Domain Nedir?
İnternetin en önemli unsurları arasında alan adları yer almaktadır. Web sitesi adresleri kişi ya da kurumların sanal mağazalarıdır ve buralarda ürün ya da hizmet pazarlaması yapılabilmektedir. Web sitesinin adresi bundan dolayı kolay hatırlanabilir nitelikte olmalıdır.
Ticari faaliyetlerde bulunanlar açısından alan adının doğru tercih edilmesi oldukça önemlidir ve işletmenin itibarı açısından dikkat edilmesi gereken detaylar arasındadır. Firmanın tanınır ve bilinir olması için doğru bir alan adı tercih edilmelidir.
İşletmeler günümüzde ticari faaliyetlerini yürütürken internet ortamlarını kullanmaktadır. Web siteleri firmalar açısından bir nevi sanal mağazalar olarak tanımlanabilir. Hedef kitlenin ya da potansiyel müşterilerin sanal mağazaları ziyaret etmesi için adreslerini bilmeleri gerekmektedir. Alan adları bu noktada önem kazanırlar.
Domain olarak adlandırılan alan adları IP adreslerinin hatırlanması güç olduğundan ve karmaşık sayılardan oluştuğu için geliştirilmiş bir uzantıdır. Web sitesinin ismine eklenen com, ya da net gibi uzantılar alan adını ifade eder.
Web sitesini ziyaret etmek isteyen kullanıcıların yapacakları davranışlardan biri sitenin alan adını girerek buraya ulaşmak olmaktadır. Bundan dolayı da alan adları bir nevi web site adresidir.
Web Sitesi Yedekleme Nasıl Yapılır?
Web sitesinde oluşabilecek çeşitli problemler karşısında yedekleme işlemi yapmak gerekli olabilmektedir. Bundan dolayı veri kayıplarının önüne geçilmesinde yedekleme önemli bir ayrıntıdır. Veri kaybı yaşanması site için harcanacak emeklerin de boşa gitmesi anlamına geldiğinden yedekleme yapılması gerekir.
Web sitesinin yedeklenmesinde birden fazla yöntem kullanılması mümkün olabilmektedir. Bu metotlardan biri de Cpanel’den yararlanılarak yapılmaktadır. Cpanel’e erişim sağlandıktan sonra dosyalar klasöründe (Files) yer alan yedek yükleme sihirbazına (Backup Wizard) tıklanmalıdır. Bu sayede elde edilecek yedek bilgisayara indirilebilir. Bu yedek taşınacak olan yeni hostinge kurulmalı ve sonrasında aşağıdaki adımlara devam edilmelidir.
WordPress’te Domain Nasıl Değiştirilir?
CPanel’in veritabanına girilmeli ve bir kullanıcı adı oluşturulmalıdır bu işlem yeni domain üzerinden yapılır. CPanel’e giriş yapılarak eski alan adı PhpMyAdmin üzerinden veri tabanını dışa aktarmak gerekmektedir.
Dışa aktarılan veritabanı PhpMyAdmin üzerinden daha sonra içe aktarılmalıdır. Yeni domainin ftp’si eski yedeklerin aktarılması sayesinde veri tabanı da kurulmuş hale gelir.
Daha sonra yapılması gereken ise yeni alan adında wp-config.php dosyasındaki bilgilerin düzenlenmesidir. Ardından da PhpMyAdmin üzerinden altta yer alan birkaç adet sorgunun çalıştırılması gerekmektedir.
CPanel’de PhpMyAdmin’e giriş yapılmalı ve SQL tıklanmalıdır.
UPDATE wp_options SET option_value = replace(option_value, 'http://www.eskisiteadi', 'http://www.yenisiteadi') WHERE option_name = 'home' OR option_name = 'siteurl';
UPDATE wp_posts SET guid = replace(guid, 'http://www.eskisiteadi','http://www.yenisiteadi');
UPDATE wp_posts SET post_content = replace(post_content, 'http://www.eskisiteadi', 'http://www.yenisiteadi');
UPDATE wp_postmeta SET meta_value = replace(meta_value,'http://www.eskisiteadi','http://www.yenisiteadi');
WordPress Panelden Alan Adı Değiştirme
WordPress admin paneline erişim sağlandıktan sonra ayarlar başlığından genel sekmesine tıklanmalıdır. Bu sayfada karşılaşılan bilgiler web sitesi ile ilgili genel bağlantı ayarlarını ilgilendirmektedir. Üstte yer alan fotoğrafta hangi kısımların değiştirileceği gözükmektedir.
Bu sayfada bulunan alan adının göründüğü kutuların yeni alan adı ile değiştirilmesi gerekmektedir. Bu değişikliğin yapılmasının ardından da kaydedilmesi lazımdır. Bu WordPress Domain Değiştirme işlemi sadece yönlendirme görevi görmektedir, sorununuzun çözümü olmayabilir.
WordPress Alan Adı Değişikliğini Veritabanı Üzerinden Yapma
Kullanıcıların bu tür bir değişiklik yapmak istediklerinde hosting hizmeti aldıkları müşteri paneline giriş yapması gerekir. Bu panelden hosting hizmet yönetimine erişim sağlanmaktadır. Hosting hizmet yönetiminden cPanel’e yada Plesk’e bağlanılmalıdır.
cPanel sayfasına erişim sağlandığında ise veritabanları sekmesinden phpMyAdmin tıklanmalıdır. Bu bölümde aktif veritabanlarına ulaşmak mümkündür ve wordpress yazılımına ait veritabanının tıklanması gerekmektedir. Buradan açılacak pencerelerden wp_options tıklanmalıdır. Daha sonra yapılması gereken işlemlerden biri de site URL, home satırlarındaki alan adlarına belirlenen yeni alan adlarının girilmesidir. Bu işlemler ile beraber WordPress Domain Değiştirme işlemini tamamlamış olacaksınız.