403 Forbidden Error Hatasi Nedir

403 Forbidden Hatası Nedir? 403 Hatası Nasıl Çözülür?

İçindekiler

Dijital ortamda gerek kendi kullanımlarınıza bağlı olarak gerek sistem sorunlarından kaynaklı gerekse de genel kullanımlara ilişkin arızalardan dolayı hatalarla karşılaşılabilir. Bunlardan biri de 403 hatasıdır. Farklı durumlara göre değişiklik gösteren bu hatanın ortaya çıkışında hosting şirketlerinin bile yapmış olduğu değişiklikler etkili olabilir. 403 forbidden hatası nedir sorusunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

403 Forbidden Hatası

Bir http durum kodu olan 403 hatası, web sunucularında birden fazla şekilde kendini gösterebilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 403 Forbidden
  • http 403
  • Error 403
  • http Error 403,14 Forbidden
  • 403 Erişim Engellendi

Şeklinde hata mesajları alan kullanıcılar 403 forbidden hatası nedir araştırmaları yapabilir. Bu hata mesajı ile karşılaşıldığında bağlantı ve internet üzerinde meydana gelene kısıtlamalar bulunmaktadır. Pek sık görülen bir hata durum kodu olmasa da işletim sistemi, internet tarayıcısı ve cihaz üzerinden bu hata ile karşılaşılabilir. Daha çok erişim izni olmayan bir adrese ulaşmaya çalıştığınızda bu hata ile karışılabilirsiniz.

403 Forbidden Hatası

403 Hatası Nedenleri

İzniniz olmayan sayfalara erişmeye çalıştığınızda bu hata ortaya çıkar. Hatalı dosya ya da klasör izinlerinin yanında .htaccess dosyası ayalarının hatalı olmasından kaynaklı olarak da bu hata mesajları ortaya çıkabilir.

403 Forbidden Hatası Nasıl Çözülür?

Hata nedenine göre 403 forbidden hatası nasıl çözülür araştırmalarında farklı yöntemler karşımıza çıkar. Hata nedeni çözüm için nerden başlanılması gerektiğini gösterir. Kullanıcı olarak üç yöntemde bu hata mesajını ortadan kaldırabilirsiniz.

htaccess Dosyasını Arızalanması

Pek çok kullanıcı daha önce bu dosya ile karşılaşmamış olabilir. Proje dizinin gizlenmiş olarak saklanan bu dosyayı Hostinger Dosya yöneticisi konumundaki kullanıcılar görebilir. Hemen hemen tüm web sitelerinde bu dosya bulunur. Bazı durumlarda eksik kalabilir. Bu gibi durumlarda elle bu dosya oluşturulabilir. Bu dosyayı bilgisayarınıza indirebilir, web sitenizden silerek hatanın kaynağının bu dosya olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Yönetici paneli üzerinden kalıcı bağlantılar kısmından bilgisayarınıza indirdiğiniz dosyayı geri kaydederseniz. htacces dosyası yenilenmiş olur.

İzinlerin Düzenlenmesi

Klasörleriniz ya da dosyalarınız için kötü izinler ayarlanmış ise 403 forbidden hatası alıyorum sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Dosya oluşturulduğunda dosya için varsayılan izinler geçerlidir. Bu izinler dosyanın kullanımını belirler. Bazı durumlarda bu izinleri düzenlemek gerekli olabilir. FTP istemcisi ya da dosya yöneticisi izinleri kolayca değiştirebilir. Bu çalışmalarda web masterlerin düzenleme yapması daha sağlıklı sonuçlar oluşturur. Hosting hesabına ait root dizini üzerinden erişilebilecek dosya izinleri belirli sayısal değerler girilerek düzenlenebilir.

WordPress Eklentilerini Kontrol Etmek

İlk iki adımda 403 forbidden hatası çözümü gerçekleşmemiş ise eklentilerden kaynaklı bu hata mesajı karşınıza çıkıyor olabilir. Bütün eklentileri aynı anda devre dışı bırakarak hatanın varlığı kontrol edilir. Eklentiler devre dışı kaldığında hata mesajı ortadan kalkıyor ise her eklenti dosyasının ismini değiştirerek tek tek kontrol edilir. Etkinleştirdiğiniz eklentiler sonrasında hata mesajı alınıyor ise o eklenti hatalı demektir. Tekrar yüklemek ya da yerine farklı bir eklenti kullanmak sorununuzu çözebilir.

403 Hatasının Çözümünde Her Kullanıcının Yapabileceği Kontroller

Web kullanıcısı olarak 403 forbidden hatası nasıl giderilir araştırmalarınızda da bazı kontroller ile basit bir sorun nedeni ile karşılaşılan bu hata giderilebilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Açılmak istenilen URL adresi dosya adı ve uzantısından oluşmalıdır. Aksi halde hata mesajı alabilirsiniz.
  • Tarayıcıya ait çerezler temizlenerek hata mesajı giderilebilir.
  • Hesabınız ile oturum açtıktan sonra istediğiniz adrese hata mesajı almadan ulaşabilirsiniz.
  • Ulaşmak istenilen web sitesinin yöneticileri ile hata mesajı paylaşılabilir.
  • Açmaya çalıştığınızda web sitesi tarafından IP adresinizin engellenip engellenmediğini kontrol edebilirsiniz.

DNS Ayarlarınızı değiştirmek istiyorsanız DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir? isimli makalemize göz atabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir
WordPress İçin SEO Uyumlu İçerik Oluşturma

İçindekiler Arama motoru optimizasyonu (SEO), web sitenize yönelik organik trafik için hayati önem taşıyan bir dizi teknik ve en iyi uygulamaları kapsar. WordPress, SEO dostu bir platform olarak tanınırken, içerik üreticilerinin doğru stratejileri izlemesi gerekir. Anahtar Kelime Öncelikle, bir anahtar kelime araştırması yapmalısınız. Bu, hedef kitlenizin arama yaptığı anahtar kelimeleri belirlemenizi sağlar. Google Anahtar Kelime […]

WordPress İçin SEO Uyumlu İçerik Oluşturma Devamını Oku
WordPress 503 Service Unavailable Hatası Nasıl Çözülür?

WordPress 503 Service Unavailable hatası, bir web sunucusunun bir isteği işleme kapasitesine sahip olmadığını gösterir. Bu hatayı gördüğünüzde, web sunucusu şu anda meşgul olduğundan veya bakım için kullanılamıyor olduğundan dolayı isteğinizi işleyemeyecektir.

WordPress 503 Service Unavailable Hatası Nasıl Çözülür? Devamını Oku
WordPress Google Analytics Kodu Ekleme

WordPress Google Analytics, Google tarafından sağlanan ücretsiz bir web istatistik hizmetidir. Bu hizmet, bir web sitesinin ziyaretçi sayısı, ziyaretçi kaynakları, sayfaların ziyaret edilme oranları gibi bilgileri toplar ve raporlar halinde sunar.

WordPress Google Analytics Kodu Ekleme Devamını Oku
Aklınızda bir proje varsa...
Bizimle iletişime geçin.
TEKLİF AL
Bizi Arayın