Dns Ayarlari Nasil Degistirilir

DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

İçindekiler

DNS bilgisayarlarda yararlanılan bir sistemdir ve bu sistemin ayarlarının yapılması zaman zaman gerekli olan bir durumdur. Domain Name Server teriminin baş harfleri kullanılarak oluşturulan DNS tanımlaması ile ilgili olarak yapılacak ayar işlemlerinde öncelikle bilinmesi gerekenlerden biri DNS Nedir? sorusunun yanıtıdır. DNS’nin ne olduğu anlaşıldıktan sonra DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir? Sorusuna yanıt aranması gerekecektir.

  • İnternet Nedir?

İnternet, bağlantılı ağlar anlamına gelen bir tanımlamadır. Dünya üzerinde yer alan bilgisayar ağlarının birbirine bağlanması sonucu oluşmuş bir iletişim ağıdır. İnternet kullanımı sırasında karşılaşılan kavramlar arasında HTML, URL, IP VE DNS gibi ifadeler vardır. Bu kavramlar internet söz konusu olduğunda öncelikle bilinmesi gereken ifadelerdir.

  • Html Nedir?

Html kavramı sayesinde internet üzerinde web sayfası oluşturulur. Web sayfası oluşturulurken yararlanılan bir dil olması sebebi ile bu kavram kullanılmaktadır. 1989 yılında Tim Berners Lee tarafından geliştirilen bu dil zengin metin işaretleme dili olarak da bilinmektedir. Web’de yer alan belge ve resimler bu dil aracılığı ile yerleştirilerek birbirine bağlanır. Bu dile ait en önemli özellik linklerdir. Html dosyaları Html protokolü ile aktarılmaktadır.

  • URL Nedir?

Standart kaynak bulucu olarak adlandırılan URL’nin açılımı Uniform Resource Locator’dur. URL bir çeşit söz dizimidir ve web sayfasına erişmek isteyen kullanıcıların web adresini yazması gerekmektedir. Her URL’nin bir IP adresi olmak zorundadır.

  • IP Nedir?

Internet Protocol olarak adlandırılan IP, bilgisayarların kimlik numarasıdır. IP adresleri numaralardan oluşur ve bunların karmaşık yapıda olması sebebi ile hatırda tutulmaları oldukça zordur. Bundan dolayı da bilgisayarlar söz konusu olduğunda IP adresleri ile bağlantılı olan DNS sistemleri devreye girmektedir.

  • DNS Nedir?

Bilgisayarlara ait IP adresleri vardır ve bu adreslerin çözülerek internet üzerinden bilgisayarlar arasında iletişim kurulmasına yarayan sistem DNS’dir. Alan adı sistemi olarak Türkçeye tercüme edilen DNS, Domain Name Server olarak adlandırılır. DNS aracılığı ile IP numaralarının yerine manalı kelime grupları oluşturulmaktadır. Bu sayede URL’ler oluşturularak web sitelerine erişim kolaylaşır.

DNS Ayarları Neden Değiştirilir?

DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir soruna aşağıda yer alan maddeler ile cevap bulabilirsiniz.

  • Kullanıcıların internette gezinirken tarayıcıları görüntüleyememe sorunu ile karşılaştıklarında DNS değiştirme ihtiyacı doğabilir. Bu durumda farklı DNS sunucularına yönelmek kaçınılmaz olmaktadır. DNS sunucularının yol açtığı bu engeller sebebi ile de DNS ayarları değiştirilebilmektedir. Bu sayede kullanıcılar erişim engeli olan sitelere daha kolay ulaşabilir
  • Kişiler şifreli DNS kullanmak istediklerinde DNS ayarlarının değiştirilmesi gerekmektedir
  • Kişisel tercihlere bağlı olarak hızlı bir DNS kullanmak istendiğinde de ayarların değişmesi gerekmektedir
  • Sosyal medya mecraları başta olmak üzere zaman zaman çeşitli nedenlerle erişim engelleri ile karşılaşıldığında DNS ayarlarının değiştirilmesi sayesinde bu engellemeler aşılabilmektedir
  • Sunucu değişikliği yapmış olan sitelere eski sunucu üzerinden erişebilmek için de DNS ayarları değiştirilir
Dns Ayarları Nasıl Değiştirilir?
Dns Ayarları Nasıl Değiştirilir?

DNS Ayarları Değiştirildiğinde Karşılaşılan Problemler

  • DNS ayarlarını değiştirmeyi tercih eden kullanıcılar açısından konu ele alındığında girilen web sitelerinde kullanıcının bilgisayarı savunmasız kalabilir bundan dolayı anti virüs programları mutlaka kullanılmalıdır.
  • Kullanıcıların engellenen web sitelerine erişim sağladıklarında bilgisayarlarının güvenlik duvarı aracılığı ile korumaya alınması da önemlidir. Bu yöntemler kullanıcının istenmeyen sakıncalı durumlarla karşılaşmasını engellemek açısından önemlidir.

İşletim Sistemlerinde DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

DNS ayarları değiştirileceği zaman kullanılan işletim sistemine bağlı olarak işlem yapılır. Windows işletim sistemi, MacOS işletim sistemi ya da IOS işletim sisteminde farklı uygulamalar yapılmaktadır. İşletim sistemlerine göre DNS ayarları nasıl değiştirilir sorusunun cevabını ise aşağıda bulabilirsiniz.

Windows İşletim Sistemi

Bu işletim sisteminde yapılacak bir DNS değişikliği için ekranda sağ altta yer alan ağ bağlantısına tıklanmalı ve ağ ve internet ayarlarına giriş yapılmalıdır. Özellikler kısmından internet protokolü sürüm 4 seçildikten sonra özelliklere tıklanmalıdır. Yeni bir DNS adresi girildikten sonra ise tamama tıklanmalıdır.

IOS İşletim Sistemi

IOS işletim sisteminde ayarlar bölümüne girildikten sonra Wi-Fi ayarlarına giriş yapılmalıdır. Bağlı bulunulan ağın yanında yer alan ok simgesine tıklandıktan sonra DNS alanına tıklanmalıdır. Kullanıcıların yapması gereken son işlem ise istenilen DNS sunucusunu girmek olmalıdır.

Android İşletim Sistemi

Android işletim sistemlerinde Wi-Fi bağlantı listesi açıldıktan sonra bağlı bulunulan internet bağlantısını uzun süre basılı tutmak gerekir. Gelişmiş ayarları göster seçeneğinin açılmasının ardından ise yapılması gereken IP ayarlarından İstenilen DNS sunucusunu seçmek olmalıdır.

MacOS İşletim Sistemi

MacOS işletim sisteminde yapılacak bir DNS değişikliği için ağ menüsüne giriş yapmak gerekmektedir. İleri düzey butonuna tıklandıktan sonra açılan pencere üzerinden DNS menüsüne giriş yapılmalı ve bu liste temizlenmelidir. Daha sonra adresler eklenmeli ve tamam butonuna tıklandıktan sonra uygula butonu aracılığı ile ayarlar kaydedilmelidir.

DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir sorusu merak edilen konular arasındadır ve her işletim sisteminde bu uygulamanın değişiklik gösterdiği fark edilmektedir. DNS değişikliği çeşitli nedenlere bağlı olarak yapılabilen bir uygulamadır ve kullanıcı tercihlerine göre şekillenir. Bundan dolayı kullanıcıların sahip oldukları işletim sistemlerinin özellikleri dikkate alınarak bir düzenleme yapılması gerekli olmaktadır. DNS_probe_finished_nxdomain Hatası ve Çözümü için blog yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir
WordPress İçin SEO Uyumlu İçerik Oluşturma

İçindekiler Arama motoru optimizasyonu (SEO), web sitenize yönelik organik trafik için hayati önem taşıyan bir dizi teknik ve en iyi uygulamaları kapsar. WordPress, SEO dostu bir platform olarak tanınırken, içerik üreticilerinin doğru stratejileri izlemesi gerekir. Anahtar Kelime Öncelikle, bir anahtar kelime araştırması yapmalısınız. Bu, hedef kitlenizin arama yaptığı anahtar kelimeleri belirlemenizi sağlar. Google Anahtar Kelime […]

WordPress İçin SEO Uyumlu İçerik Oluşturma Devamını Oku
WordPress 503 Service Unavailable Hatası Nasıl Çözülür?

WordPress 503 Service Unavailable hatası, bir web sunucusunun bir isteği işleme kapasitesine sahip olmadığını gösterir. Bu hatayı gördüğünüzde, web sunucusu şu anda meşgul olduğundan veya bakım için kullanılamıyor olduğundan dolayı isteğinizi işleyemeyecektir.

WordPress 503 Service Unavailable Hatası Nasıl Çözülür? Devamını Oku
WordPress Google Analytics Kodu Ekleme

WordPress Google Analytics, Google tarafından sağlanan ücretsiz bir web istatistik hizmetidir. Bu hizmet, bir web sitesinin ziyaretçi sayısı, ziyaretçi kaynakları, sayfaların ziyaret edilme oranları gibi bilgileri toplar ve raporlar halinde sunar.

WordPress Google Analytics Kodu Ekleme Devamını Oku
Aklınızda bir proje varsa...
Bizimle iletişime geçin.
TEKLİF AL
Bizi Arayın